Spara till semestern

Screenshot 2015-02-16 kl. 12.05.32

En semesterresa innebär en betydande utgift för de allra flesta. Men med lite planering så behöver det faktiskt inte bli så betungande. Sparar du lite varje månad så finns det en bra slant när sommaren kommer och det är dags att åka på semester.

Nyckeln till allt sparande är långsiktighet. Sparar du 500 kr i månaden så har du efter ett år 6000 kr, vilket är en bra grundplåt till semesterresan. Men även om du bara känner att du har råd att undvara 200 kr, så blir det ändå en bra hjälp när det dags att resa.

Hur mycket du kan spara beror givetvis på flera olika faktorer. Din inkomst, dina övriga utgifter och så vidare. Men det handlar också om prioriteringar. Hur viktigt är det för dig att kunna åka iväg på en resa? Om svaret är ”Mycket viktigt”, ja då kanske du kan tänka dig att avstå från något annat och istället komma igång med ditt resesparande.

En tumregel är att alltid spara 10 procent av sin inkomst efter skatt. Då inkluderar det givetvis all typ av sparande och inte bara det du lägger undan till resor. Låt oss säga att du tjänar 15000 kr per månad efter skatt. Det innebär att du borde kunna spara 1500 kr av dem. Om du gillar att resa känns det rimligt att en tredjedel av dina sparpengar går till resekontot, d.v.s. 500 kr. Får du pengar över någon månad så kan du göra en liten extrainsättning på resekontot som en liten belöning till dig själv.

Att målspara är faktiskt riktig roligt. Du kan se pengarna växa månad efter månad, något som de flesta tycker är väldigt inspirerande. Sparar du på ett års sikt så brukar det enklaste vara att spara på ett vanligt sparkonto. Då är du försäkrad mot värdeminskningar och vet alltid att du har pengarna tillgängliga. Om du däremot sparar till ett större äventyr som du vill genomföra i framtiden, ja då kan det vara idé att spara i fonder. På så sätt kan du få en värdeökning på ditt kapital. En bra sparform här kan vara en global indexfond med låg avgift alternativ en billig sverigefond*.

Tänk på att aldrig låna till en resa. Det kan verka lockande på kort sikt, men du får betala surt efteråt.

*Fonder kan både öka och minska i värde.

Kommentarerna är stängda för denna post.