Provisoriskt pass – räddaren i nöden

provisoriskt_pass
Så här ser det ut – det rosa provisoriska passet.

Resan är bokad och packningen är klar. Du ska precis sätta dig i bilen och påbörja resan mot flygplatsen. Du slänger ett öga i passet och inser med panik i blicken att datumet har gått ut. Vad ska hända nu? Blir det ingen resa? Jo, i de allra flesta fall finns det en lösning. Den stavas ”provisoriskt pass” och går att få på ett flertal platser i Sverige, inklusive de största flygplatserna.

Ett provisoriskt, tillfälligt pass gäller bara för den resan du ska göra och kostnaden är för närvarande 980 kr.

Hur funkar det?

Om du, som de allra flesta faktiskt gör, flyger från Arlanda så måste du ta dig till Polisen. Deras byggnad ligger några hundra meter från själva flygplatsen, men det är lätt att hitta. Det finns skyltar som det står ”Polisen” på som du kan följa från parkeringsområdet eller från terminalbyggnaderna. Även på de andra stora flygplatserna i Sverige finns samma service.

Du kan fixa ett provisorisk pass på följande platser i Sverige: Flygplatserna Arlanda, Landvetter, Sturup och Skavsta. Dessutom på Polisens passcentraler i Göteborg, Karlskrona, Karlstad, Luleå, Malmö, Umeå och Västerås.

UPPDATERING: Från och med 3 november 2023 kan du inte längre skaffa ett provisoriskt pass på Arlanda. Läs mer här.

Checklista: Vad gör jag om passet gått ut?

  1. Åk till flygplatsen i god tid
    Att fixa ett rosa provisoriskt pass går ganska fort. Men det kan vara kö, så se till att vara ute i god tid.
  2. Ta dig till polisen.
    Se till att ha med dig legitimation och din biljett eller resebokning som visar var du ska åka.
  3. Du blir fotograferad och får lämna ditt fingeravtryck, och efter några minuter har du ditt rosa pass i handen. Trevlig resa!

OBS! Om ditt pass är skadat, så kan det vara ogiltigt. Det får till exempel inte vara vikt eller ha lösa blad. Passet kan också vara ogiltigt om till exempel ett barn har ritat på eller i det. Även då kan ett tillfälligt pass vara räddningen.

Kommentarerna är stängda för denna post.