5 semestertips som inte kostar skjortan

Spara pengar på semestern
Undvik onödiga utgifter på semestern och få pengar över till annat.

Semestern är ofta en dyr historia – men det är inte säkert att det måste vara så. Här kommer fem tips som kan göra att du kommer undan bra mycket billigare.

 1. Utforska närområdet
  Var du än bor i Sverige så finns det garanterat intressanta platser att besöka i din absoluta närhet. Faktum är att vi ofta glömmer bort besöksvärda platser bara för att de råkar ligga i närheten av där du bor. Det fina i kråksången är att du sparar reskostnader. Du kanske till och med kan ta cykeln – då blir själva resan helt gratis!
 2. Tänk på maten!
  En stor utgift när vi är i väg på semester är ofta maten. Vi äter på restaurang och vi väljer kanske inte alltid det billigaste alternativet. Dessutom köper vi gärna glass och dricka och kanske fika på något café. Det finns stora pengar att spara genom att istället ta med sig en fikakorg. Gör du dessutom en matlåda, med exempelvis en kall pastasallad så sparar du ännu mer. Det kan dock vara idé att investera i en bra kylväska med kylklampar. Då riskerar du inte att maten blir dålig i värmen.
 3. Jämför!
  Boka aldrig första bästa flygresa, hotell, hyrbil eller vad det än må vara. Jämför alltid minst två olika alternativ. Idag finns många bra jämförelsesajter på nätet där du på med hjälp av bara några klick kan jämföra priser från massor av olika företag på bara några få sekunder.
 4. Överboka inte
  Behöver du verkligen bo på ett fyr- eller femstjärnigt hotell? När vi är på semester vill vi ofta uppleva staden eller platsen vi är på och vi spenderar i regel inte speciellt mycket tid på hotellrummet. Genom att gå ner till ett trestjärnigt hotell kan du ofta spara flera hundralappar per natt. I Sverige finns det väldigt få dåliga hotell och ett trestjärnigt hotell håller ofta väldigt bra standard. Det kan dock vara värt att kontrollera så att det ingår frukost – hotellfrukosten är ju nämligen en stor del av upplevelsen när vi bor på hotell. Eller hur?
 5. Undvik taxi!
  I 99 procent av fallen så är taxi ett av de dyraste sätten att ta sig fram i en stad. Välj istället kollektiva färdmedel som buss, spårvagn eller tunnelbana. I många städer kan du ladda ett kort som gör att du kan åka långa sträckor för bara några tior per resa. En taxiresa kan utan vidare gå loss på flera hundra kronor.

Det finns många andra sätt att spara pengar när du är på resande fot och ovanstående är bara ett urval. Du ska givetvis inte snåla allt för mycket på semestern – det är viktigt att unna sig lite lyx på semestern. Men se till att inte slösa. Ofta kan du få en lika bra upplevelse av ditt resmål även om du inte sprider pengar omkring dig.

Kommentarerna är stängda för denna post.