Många är vi som drömmer om en husbil. Det känns som den optimala frihetskänslan att bara köra iväg utan något givet mål, stanna när det faller en in och bara njuta av tillvaron. Men allt är inte bara guld och gröna skogar. I den här artikel listar vi husbilens fördelar och nackdelar – för det finns gott om båda.
Fördelar med husbil
- Det är lätt att köra husbil
Visst, vi kanske inte rekommenderar att en alldeles nybakad billist med dagsfärskt körkort ger sig ut på semester i husbil. Men för den som är van att köra bil så är det egentligen inga konstigheter. Att backa med husvagn kräver mycket träning, men att backa med en husbil klarar vem som helst. - Du har alltid allt med dig
Allt du behöver finns enkelt tillgängligt. När det är dags att ge sig av så är det bara att stänga dörren, hoppa in i förarsätet och dra iväg.
Nackdelar med husbil
- Du har alltid huset med dig
Det som till en början känns som en uppenbar fördel är också lite av husbilens förbannelse. Du kan inte, som husvagnscamparna, bara koppla bort huset och ge dig iväg med bilen. Här är det allt eller inget som gäller. - Förvaring
Om man ska vara helt ärlig så är husbilen en ganska enkelspårig farkost. Det är bra att åka på semester eller utflykt i, men inte till så mycket annat. Har du ett stort garage med generös takhöjd så är det inget problem för dig, men har du en vanlig garageinfart så är det allra bästa att du hittar någon form av vinterförvaring för din husbil. Det måste du räkna in i kalkylen.
Ett bra tips är att hyra en husbil under en sommarvecka. Då kan du testa på livet som husbilsägare och se om det är något för dig. För många är det en dröm – men för andra visar det sig vara en riktig mardröm. Härdar du ut en vecka, så kan du gå vidare till nästa steg – att kolla upp så du har råd.
Gör en ekonomisk kalkyl
Innan du bestämmer dig så bör du så klart göra en ekonomisk kalkyl för att ta reda på om du har råd att bli husbilsägare. Förutom priset du betalar för att köpa själva husbilen så finns det flera andra kostnader som du bör ta hänsyn till.
Tips på kostnader som du bör räkna in
- Inköpskostnad
- Eventuell ränta (om du lånar pengar)
- Bränsle
- Skatt
- Vinterförvaring/garageplats
- Gasol
- Besiktning
- Camping-/uppställningsavgifter
- Tillbehör (cykelställ, markis, m.m.)
Kommentarerna är stängda för denna post.