Semestermytomanerna

Ljuger du om din semester?
En semestermytoman!

Ja, du har säkert träffat flera, och varje gång blir du lika irriterad. Dessa sprudlande glada människor som med en närmast religiös inlevelse berättar om sina fantastiska resor i Amazonas, afrikanska safariäventyr eller spektakulära klättringsstrapatser i klippiga bergen.

Känner du igen det? Vad du än berättar för semesterhistorier ska hen alltid vara värre. Hen har alltid träffat de mest spännande människorna, besökt de mest otroliga människorna varit med om de allra största äventyren. Det spelar ingen roll vad någon annan säger – hen är alltid värst! Om du har en sådan person i din bekantskapskrets så har du förmodligen en så kallad semestermytoman bland dina vänner.

Det är ingen direkt hemlighet att semester har blivit en form av statussymbol. Exotiska resmål är något man visar upp och gärna berättar om, på samma sätt som en fin bil eller en flott villa. Förmodligen är detta den enskilt största anledningen till att fenomenet semestermytomani har uppstått.

Statussymboler har alltid varit viktiga för människan, förmodligen redan så långt tillbaka som på stenåldern. Status är starkt förknippat med makt och vi behöver inte grotta ner oss speciellt djupt i psykologins värld för att hitta motiv och förklaringar till att vi ljuger om vad vi har gjort på semestern.

Vi kan dock ställa oss frågan om varför en husvagnssemester på Öland inte smäller lika högt som en karibisk kryssning eller en australiensk roadtrip. Är det enbart ekonomiska faktorer som spelar in? Är den dyrare resan automatiskt finare än en sista minuten-charter till Kanarieöarna? Nä, även om det kanske är den enskilt viktigaste faktorn, så tror jag faktiskt inte att det är riktigt så enkelt.

Precis som när det gäller allt annat så går det givetvis även trender i vad som anses vara en högstatusresa. Vi behöver bara slänga en blick några årtionden tillbaka i historien för att inse att värderingarna förskjuts. Det som idag anses vara högstatusresor kommer förmodligen att vara vardagsmat i framtiden, samtidigt som nya exklusiva resmål ständigt dyker upp. Kanske kan gamla klassiker även få en revival och på nytt klassas som semestermål för de som gillar att sticka ut!

Exempel på högstatusresmål

  • Dubai
  • Karibien

Lågstatussemester

  • Charter till medelhavet
  • Semester i Sverige

En kommentar til Semestermytomanerna