Lång kö till passexpeditionerna

Var ute i god tid med passet!
Var ute i god tid med passet!

Det är viktigt att vara ute i god tid när du planerar din semester. Det gäller inte minst för passanskaffningen. Om du är ute i sista minuten kan det nämligen bli så att du tvingas stanna hemma.

Det råder rusningstider på landets passexpedtioner och polisen uppger att dagarna är fullbokade av människor som vill ha sina pass klara inför semestern. Om du är ute i sista minuten är det alltså hög tid att ta tag i passfrågan nu.

Har du bokat en resa inför sommaren, så är det alltid bra att kontrollera om ditt pass fortfarande är giltigt. För dig som inte reser så ofta och har passet i någon dammig byrålåda är det här givetvis extra viktigt. De pass som utfärdas av polisen idag gäller i fem år. Tidigare gällde pass för vuxna i tio år, men så är det alltså inte längre. Det står tydligt angivet i ditt pass hur länge det gäller, så det är enkelt att kontrollera.

Om du i panik upptäcker att ditt pass inte längre är giltigt; kanske dagen innan avresan – ja, då behöver det inte vara helt kört. Du kan nämligen fixa ett tillfälligt pass på flygplatsen. Det kan du även göra om ditt pass skulle vara trasigt och av den anledningen inte accepteras. Ett tillfälligt pass gäller bara för den resan du ger dig i väg på, och är alltså förbrukat när du kommer hem igen.

Så om du planerar att resa utomlands i sommar, oavsett om du redan har något bokat eller tänker sticka i väg på en sista-minuten-resa – ja, då rekommenderar vi skarpt att du tar en titt i ditt pass. Öppettider på din lokala passexpedition hittar du på polisens hemsida.

För resor inom Norden behöver du inget pass om du är svensk medborgare. Det är dock alltid att rekommendera att ha med sig ID-handlingar när du är ute och reser, oavsett vart i världen du ska ta vägen.

En kommentar til Lång kö till passexpeditionerna

  1. Bra tips! Mitt pass hade gått ut märkte jag…

    Åker om tre veckor, hoppas jag hinner få mitt pass. Men det borde gå eller?