Tänk på ekonomin: Gör en semesterbudget!

Gör en enkel semesterbudget - det är väl värt besväret!
Gör en enkel semesterbudget – det är väl värt besväret!

När semestern kommer är den ofta efterlängtad, och i vissa fall har vi ägnat månader åt att planera allt som ska hinnas med att fixas. Det ska målas och renoveras hemma, vi ska gärna hinna med en resa, och så blir det naturligtvis många grillkvällar med vännerna och självklart massor av shopping!

Det är inte så ovanligt att vi kopplar bort vårt ekonomiska tänkande under semestern. Vi låter pengarna rulla och det kan komma surt tillbaka i augusti. Men det finns sätt att få ordning på semesterkassan och precis som i många andra fall så stavas lösningen – planering!

När du planerar sommarens alla aktiviteter så gör även en enkel budget. En dag på Liseberg är ganska enkel att kostnadsberäkna. Kolla vad inträde + åkband kostar och lägg på några hundringar för mat. Glöm inte heller att räkna med kostnad för bensin och eventuellt boende.

En dag på stranden är ofta inte speciellt dyr. Men ska du till exempel köpa glass till hela familjen varje solig dag så blir det snabbt pengar av det också. Här är ett bra tips att ta med sig mackor och dricka hemifrån. Att köpa fika på plats blir ofta tio gånger dyrare.

Ett annat bra tips är att ha ett speciellt semesterkonto som du sätter undan pengar på under hela året. Det är dyrt att vara ledig, och att ha lite extra pengar att röra sig med under sommarmånaderna kan förgylla semestern lite extra. Sätter du till exempel undan 500 kr i månaden från september till juni, så har du 5000 kr extra att spendera under sommaren. Det är ingen jättestor uppoffring, men samtidigt kan det vara det som gör skillnaden på om du får ihop semesterbugeten eller inte.

Det är tråkigt att tänka på pengar när man har semester, men vi rekommenderar att du åtminstone försöker ha lite koll. Det är värt mycket att slippa inleda hösten med ett rejält minus på kontot!

Kommentarerna är stängda för denna post.