Dricker du för mycket under semestern?

Drick med måtta under semestern!
Drick med måtta under semestern!

Att vi dricker mer under semestern är ett känt faktum. Vi grillar, vi är lediga och vi kanske åker till Tyskland och handlar tax-free-sprit i någon bordershop. Ja, anledningarna kan vara både många och olika, men det är viktigt att du är uppmärksam på de varningssignaler som finns!

Semesterdrickandet ökar för varje år som går. Alkoholen blir idag en naturlig del av allt fler sociala situationer. Vi dricker för att vi är lediga, vi dricker för att komma i party mode, vi dricker för att slappna av – och vi dricker för att det är gott. Ofta är det inte ett problem, men tids nog kommer vi alla till en punkt då vi måste dra ner på drickandet. Alkohol är en drog, och överdrivet nyttjande är både skadligt och beroendeframkallande.

De flesta av oss har ett väldigt sunt förhållande till alkohol. Vi dricker måttligt och kan njuta av några öl eller några glas vin utan att vi behöver ha dåligt samvete över det. Men när man börjar att dricka flera dagar i rad, eller känner att man behöver en återställare för att komma i form efter gårdagens drickande – ja då bör du tänka till.

Alkohol i måttliga mängder hör till livets goda, och visst ska du unna dig några glas på semestern. Men det är lättare än du tror att trilla dig och det kan drabba vem som helst – ofta dem du minst anar.

Så sammanfattningsvis: Ta dig du ett glas rosé när du solar på balkongen, men inte varje gång. Ta gärna en öl till maten, men ta inte tio. Alkohol i lagom mängder är roligt och trevligt, men när det blir för mycket leder det bara till elände och tråkigheter.

Kommentarerna är stängda för denna post.