Visby vinnare i sommarens solliga

Visby tog 2016 sin elfte seger i SVT:s solliga.
Visby tog 2016 sin elfte seger i SVT:s solliga.

När vi summerar sommaren 2016 så kan vi se tillbaka på en fantastisk sommar på många håll i Sverige. I solligan som presenteras av SVT varje år så tog Visby hand om förstaplatsen för elfte gången sendan mätningarna startade 1990.

Att man ska bege sig till kusten, och då gärna östkusten om man vill vara riktig säker på sol under semestern råder det ingen tvekan om. Sedan solligan startade för ca 25 år sedan har Gotland elva segrar och Öland 9 segrar.

Under sommaren 2016 hade segrande Visby 536 soltimmar, vilket var sex timmar mer än tvåan Ölands norra udde som landade på 530 timmar. Bronsplatsen knep Luleå som lyckades skrapa ihop 503 soltimmar under perioden 24 juni-11 augusti. Mätningarna startar alltså vid midsommar och håller på fram till den vecka då industrisemestern avslutas.

Västkusten hade det lite tuffare den här sommaren och i mätningen hamnade faktiskt Göteborg allra sist med ynka 287 soltimmar, vilket bara är lite mer än hälften av vad östersjö-öarna kunde presentera.

Vi sammanfattar den här artikeln med att konstatera att Gotland och Öland var de absolut solsäkraste platserna i Sverige den här sommaren. Östkusten presenterade ett betydlig bättre väder än sin västliga kollega.

Solligan 2016 – top 5

1. Visby – 536 soltimmar
2. Ölands norra udde – 530 soltimmar
3. Luleå – 503 soltimmar
4. Karlskrona – 496 soltimmar
5. Stockholm – 454 soltimmar

 

När det gäller temperaturen så har vi ganska stora variationer, i och med att vårt avlånga land sträcker sig över 150 mil från norr till söder. I skrivande stund har inte siffrorna för augusti presenterats av SMHI (de kommer först i slutet av september), men är de högsta respektive lägsta uppmätta temperaturerna för juni och juli 2016.

Juni

Högst: 31,8 grader – Målilla, Småland
Lägst: -5,2 grader – Tarfala, Lappland

Juli

Högst: 31,5 grader – Åtorp, Närke
Lägst: -1,8 grader – Börtnan, Jämtland

Kommentarerna är stängda för denna post.