Beroende på vilka veckodagar som julens helgdagar infaller på så kan antalet lediga dagar variera ganska kraftigt år från år. Om du är anställd så är faktiskt årets julledighet sämsta tänkbara, med bara två lediga dagar. 2016 är alltså en så kallad arbetsgivarjul, där både julafton, juldagen, nyårsafton och nyårsdagen inträffar på lördagar och söndagar.
För dig som har tänkt dig en längre ledighet till jul är det alltså en förutsättning att du har sparade semesterdagar eller inarbetad tid som du kan ta ut. Annars får du finna dig i att arbeta både mellan jul och nyår och mellan nyår och trettondag jul. I Sverige har vi fem veckors lagstadgad semester, som om du tog ut fyra veckor (vilket är det normala) i somras så bör du ha åtminstone fem semesterdagar kvar att använda. Det kan vara väldigt skönt att få en längre ledighet som hjälper dig att ladda batterierna inför de många mörka månader som vi fortfarande har framför oss innan våren åter igen knackar på dörren.
Årets lediga dagar är:
- Måndag den 26 december (annandag jul)
- Fredag den 6 januari (trettondag jul)
För dig som har möjlighet att ta semester har vi sammanställt en liten lathund där du ser hur många semesterdagar det går åt för att få en välbehövlig långledighet under julen.
Lathund
Genom att ta ut fyra semesterdagar (27-30 december) så får en sammanhängande ledighet från den 24 december-1 januari (9 dagar).
Genom att ta ut sju semesterdagar (21-23 och 27-30 december) så får du en sammanhängande ledighet från den 21 december-1 januari (12 dagar).
Genom att ta ut elva semesterdagar (21-23 och 27-30 december samt 2-5 januari) så får du en sammanhängande ledighet från den 21 december-8 januari (19 dagar).
Kommentarerna är stängda för denna post.