Spanien vinnare i orolig värld

Mallorca, Spanien
Mallorca i Spanien är ett klassiskt resmål som vi svenskar återvänder till år efter år.

De senaste åren har en otrevlig våg av oroligheter spridit sig över världen, och av naturliga orsaker har det även påverkat turistströmmarna, allt enligt en ny rapport från resemagasinet Vagabond.

Till de stora vinnarna, när världskartan till viss del har ritats om, hör Spanien. Oroligheterna i framför allt Nordafrika har gjort att vi väljer bort resmål som Egypten och istället väljer mer trygga destinationer – och då ligger Spanien väldigt bra till. Mallorca och Kanarieöarna är klassiska resmål för oss svenskar och när omvärlden skakar tar vi till de alternativ som vi känner sedan länge.

Spanien är alltså, med bred marginal, det populäraste semesterlandet för oss svenskar. På plats 2-4 hittar vi våra nordiska grannländer och på femte plats hittar vi Storbritannien. Allt enligt rapporten ”Svenska folkets resevanor” från Vagabond.

Ett land som till viss del är på väg tillbaka efter just oroligheter är Grekland. Det senaste året har resandet dit ökat med hela 9 procent, ett tydligt tecken på att stabilitet åter råder i landet (nåja, åtminstone på ytan…).

Sammanfattningsvis så kan vi konstatera att våra resemönster inte är konstanta, utan påverkas i hög grad av vad som händer i vår omvärld. Vi söker trygghet även på semestern, och de som inte kan erbjuda oss det blir helt enkelt bortvalda. Så ser den krassa verkligheten ut.

I skrivande stund har vi precis gått in i juni månad och i de allra flesta delarna av vårt avlånga land njuter vi redan av sommarvärmen. Snart startar högsäsongen för resebranschen och det ska bli mycket spännande att se om trenderna från 2013 håller i sig även 2014.

Kommentarerna är stängda för denna post.