Se upp med väglaget på sportlovet

Vi närmar oss februari med stormsteg och under sportlovsveckorna vallfärdar svenskarna norr ut i landet för att semestra i fjällen. Sportlovet infaller olika veckor på olika platser i landet, men det är veckorna 7, 8 och 9 som gäller. De resenärer som åker från södra Sverige blir ofta överraskade av väglaget som råder när man börjar närma sig de mer nordliga landskapen. Det är väldigt viktigt att du och ditt fordon är väl förberedda för vad som väntar på vintervägarna norrut.

Först och främst – vinterdäck. Det är givetvis en självklarhet att alla som kör bil på vintern använder vinterdäck. I Sverige är det ju dessutom olagligt att inte göra det. På isiga vägar är dubbdäck det allra bästa alternativet, medan det på snötäckta vägar går precis lika bra med så kallade friktionsdäck, eller dubbfria vinterdäck. Se till att kolla så däcken inte är för slitna och att mönsterdjupet följer alla regler – innan du åker.

Vinterväglaget kan vara förrädiskt!
Vinterväglaget kan vara förrädiskt!

När du kör på vintervägar är det väldigt viktigt att du ser bra. Det är en förutsättning för att kunna bedöma väglaget och kunna anpassa din körning efter det. Kontrollera innan avfärd att du har tillräckligt med spolarvätska och att den klarar kalla temperaturer. Det står i regel på förpackningen. Se till att använda en som klarar åtminstone 20 minusgrader. Ta med dig en extra flaska eller dunk i bilen så du kan fylla på om det tar slut. En annan faktor som är viktig för sikten är dina strålkastare. Se till att alla lampor fungerar och att du har med dig en extra i reserv. Se också till att rengöra lyktornas glas – det påverkar väldigt mycket hur bra de lyser.

Den kanske enskilt viktigaste faktorn som avgör om du kommer fram till din destination helskinnade eller inte är farten. Om du anpassar din hastighet till rådande väglag så går det ofta bra. Du tar dig fram även på mycket hala vägar om du kör lugnt och försiktigt. Om du tvingas att bromsa hastigt ökar risken för att du tappar kontrollen över ditt fordon. Planera därför din körning och bromsa i god tid.

En vintersemester är en fantastisk upplevelse och skidåkning passar ofta hela familjen. Se därför till att du kan ta dig till fjällen på ett säkert sätt. Det är bättre att komma fram en timme senare än att inte komma fram alls!

Kommentarerna är stängda för denna post.