Spanien, Danmark och Tyskland populärast

Färsk statistik visar att Spanien är det populäraste landet att resa till för oss svenskar. På andra plats kommer Danmark och det tredje mest populära resmålet är Tyskland. Statistiken gäller resor som varar längre än ett dygn, och alltså omfattar minst en övernattning. Om man även räknar in dagsturer så är det vår nordiska granne Danmark som är överlägsen och ohotad etta.

Svenskarnas resvanor
Spanien är populäraste resmålet för svenskar.

Anledningen till att just Spanien toppar statistiken är nog till stor utsträckning Kanarieöarnas förtjänst. Det är ett resmål som man kan resa till på vintern, då många andra destinationer inte kan erbjuda den sol som vi många gånger är ute efter. Även på sommaren är Spanien givetvis ett attraktivt resmål och att landet under hela året lockar turister från Sverige gör alltså att det har blivit vårt populäraste ställe att resa till. På ett år gör vi nästan två miljoner reser dit.

Att Danmark ligger högt i statistiken berör givetvis på den höga tillgängligheten. Vi kan ta bilen direkt via Öresundsbron och vara i Danmark på bara någon timme. Det finns också flera färjeförbindelser, bland annat från Göteborg och Helsingborg. Det underlättar givetvis också att vi svenskar förstår språket som talas av danskarna relativt väl och vi kan göra oss förstådda utan några större problem. Väldigt många svenskar gör dessutom dagsturer till Helsingör eller Köpenhamn och dessa räknas ju inte in i den här statistiken. Gjorde den det så skulle Danmark toppa listan fullkomligt överlägset. Då skulle också de populära finlandskryssningarna göra att Finland tog sig in på tredje plats i resestatistiken.

Tyskland går alltså in på en tredjeplats bland svenskarnas populäraste resmål. Också här spelar naturligtvis den höga tillgängligheten en viktig roll och med färjan från Trelleborg till Sassnitz eller Travemünde tar du dig dit väldigt smidigt, snabbt och billigt. Många väljer numera att semestra med bil och då blir ju liksom Tyskland den första anhalten. Övernattar du där, så kan du sedan fortsätta ner i Europa med sikte på till exempel Italien, ett mycket populärt resmål för bilsemestrare.

 

Kommentarerna är stängda för denna post.