Åk på julmarknad!

Julmarknad
Ett besök på en julmarknad är ett utmärkt avbrott i det annars mörka december.

Så här några veckor innan jul så är utbudet av julmarknader riktigt stort. Den som gillar hantverk, julens alla goda smaker och julstämning kan formligen frossa i allt detta under i stort sett hela december.

En av de mer kända julmarknaderna är den i Lübeck i norra Tyskland. Du behöver inte surfa runt särskilt länge bland bussbolagen för att hitta bra och välorganiserade resor dit.

Ett något mer sentida fenomen är att anordna julmarknader på nöjesparker. Här hemma i Sverige har vi till exempel ”Jul på Liseberg” som har blivit ett väldigt populärt besöksmål när det närmar sig juletider. Vill man bege sig över sundet så finns det även en trevlig julmarknad på tivoli i Köpenhamn, och även dit finns det gott om bussresor för den som vill ta sig dit smidigt och enkelt.

Här hemma i Sverige finns det massor av julmarknader med hantverksfokus. Huseby och Eksjö i Småland är två som är värda att nämnas. Den sistnämnda brukar locka omkring 15000 besökare varje år till de smala gränderna i den gamla träbebyggelsen i Gamla stan i Eksjö. Det här är en riktigt mysig julmarknad som vi varmt kan rekommendera. Precis som i övriga fall kan du som har en bit att åka med fördel kontakta en arrangör av bussresor.

Julmarknaderna brukar dra igång i adventstid och det är faktiskt ett utmärkt sätt att komma i stämning inför julen. Ni som har familj och barn bör tänka på att julmarknader skiljer sig en del från ”vanliga marknader”. Ballonger, plastprylar och t-shirtar med roliga texter på hittar du inte här. Istället ligger fokus helt och hållet på hantverk, traditioner och mat. Visst, det brukar finnas lite utklädda tomtar och liknande för att locka ut barnfamiljerna, men till allra största del är en julmarknad något för den lite äldre publiken.

Så ta en paus i julbestyren och unna dig ett besök på någon av julmarknaderna ovan.

Kommentarerna är stängda för denna post.