Shopping och upplevelser i Tyskland

Oktoberfesten i München lockar miljontals besökare varje år.
Oktoberfesten i München lockar miljontals besökare varje år.

Jag, och många med mig, har upptäckt fördelarna med att åka till Tyskland för att handla. Det går att göra riktigt fina klipp om man vet var man ska leta och det gäller givetvis att ha koll på vilka varor som är billiga i Tyskland jämfört med Sverige.

Det absolut största anledningen till att svenskar handlar i Tyskland är så klart den billiga alkoholen. Öl, sprit och vin kan inhandlas till helt andra prisnivåer och ibland blir det nästan löjligt billigt. Tänk dock på att du bara får föra in alkohol i Sverige för eget bruk. Många bemödar sig inte ens med att åka ner i landet utan stannar vid rederiernas bordershop i hamnen och åker sedan tillbaka efter bara några timmar i landet. Gränshandel är ett kapitel för sig, och vi kanske får anledning att återkomma till det i ett senare inlägg. Du kan läsa mer om det på till exempel borderhopping.se eller besöka gränsbutikernas hemsidor. Det är givetvis upp till var och en, men jag tycker absolut att man ska försöka uppleva mer än så när man har tagit sig till ett så pass trevligt land.

För de som inte väljer att bara packa bilen full med sprit och sedan åka hem igen, så är det ofta någon av storstäderna som lockar. Berlin är ett fantastiskt resmål, oavsett vilken tid på året du åker dit. Här hittar du sevärdheter som Brandenburger Tor, Unter den Linden och så klart resterna av det som en gång var den mäktiga och skräckinjagande berlinmuren. Men glöm för allt i världen inte bort att det finns många andra sevärda och vackra städer i Tyskland. De gamla hansastäderna Hamburg och Lübeck är två exempel som du inte bör missa om du på allvar vill ta pulsen på landet och dess invånare.

För den som gillar öl finns det något som bara måste upplevas. Jag talar så klart om Oktoberfesten i München. Här får ölälskaren verkligen sitt lystmäte. Festivalen arrangeras varje år i månadsskiftet september-oktober och hit kommer ofattbara sex miljoner besökare varje år. Oavsett om man dricker öl eller inte så är detta ett spektakel som bör upplevas. Du lär stöta på en och annan urtysk med lederhosen och välborstad mustasch också – den klassiska bilden av en tysk ölfestivalbesökare.

 

Kommentarerna är stängda för denna post.