Lettland – nära, prisvärt och fantastiskt!

Lettland är ett resmål som vi tänkte kika lite närmare på idag. Faktum är att vi ofta glömmer bort denna pärla som faktiskt bara ligger lite drygt en timmes flygresa bort.

Riga är idag en modern storstad, men du behöver inte ta dig speciellt långt ut från stadskärnan för att tydligt se spåren av många års förfall under sovjettiden. Det byggs och renoveras hela tiden, men årtionden av eftersatt underhåll har satt djupa spår i den vackra staden.

Man slås ganska snabbt av hur vackert det är i Riga. Arkitekturen är fantastisk och det känns som om vart man än vänder sig så möts man av ett vackert och pampigt hus.

frihetsmonumentet-riga
Frihetsmonumentet i Riga. Foto: Baltikum.nu

Det finns flera museum i staden som påminner om Lettlands våldsamma historia. Missa inte att besöka den gamla KGB-byggnaden vars celler på källarvåningen är riktigt läskiga att gå in i. Våld och förtryck har varit en del av letternas vardag under väldigt lång tid och både kommunister och nazister har under det senaste århundradet gjort livet surt för Lettlands befolkning.

Även det krigshistoriska museet är en våldsam upplevelse. En kavalkad av krig och elände som sträcker sig flera generationer bakåt i tiden spelas upp för besökarna och varje krig har ett eget våningsplan i det gigantiska museet.

Det ståtliga frihetsmonumentet bevakas av en pampig högvakt och vaktombytet bevittnas årligen av massor av turister. Kring monumentet ligger ständigt färska blommor för att hedra alla de som omkommit i kampen för frihet för Lettlands folk.

Om du reser till Riga får du i många aspekter en resa tillbaka i tiden. Även om sovjettiden nu ligger ganska långt tillbaka i historien så påminns man ständigt om den. Framför allt de delar av staden som ligger en bit utanför centrum andas väldigt mycket öststat och trots att staden rent geografiskt ligger väldigt nära Stockholm så är det lite som att komma till en annan värld.

Vi kan varmt rekommendera ett besök i denna vackra stad. Framför allt om man är en smula historiskt intresserad så vågar vi utlova en intressant resa. Här finns även gott om shoppingmöjligheter, men framför allt är det ett resmål för den som vill uppleva något. Historiens vingslag är ständigt närvarande, vilket absolut ger ytterligare en spännande dimension till den vackra staden.

Även om prisnivåerna är på väg uppåt så upplever du som turist att du får väldigt mycket för pengarna. Framför allt mat och dryck är väldigt mycket billigare än vad det är här hemma i Sverige. Vid vårt senaste besök fick vi en stadig middag, med en öl och dessert för strax under 100 kronor.

Kommentarerna är stängda för denna post.