Byxelkrok – en pärla på norra Öland

Hamnen i Byxelkrok.

Byxelkrok på Öland är en liten mysig hamnstad på norra Öland som sommartid blommar upp till en fullfjädrad semesterort.

Hamnen och området kring hamnen är den självklara mittpunkten i Byxelkrok. I hamnen finns mysiga fik, obligatoriska souvenirbutiker och restauranger. Men största behållningen i hamnen är att bara ströva runt. Gå ut på piren och titta på alla läckra (och dyra) segel- och motorbåtar som trängs med de inhemska fiskebåtarna om utrymmet.

Byxelkrok ligger på sundsidan av Öland och här finns färjeförbindelse till Oskarshamn. För den som kommer norrifrån kan färjan innebära viss tidsbesparing, men för övriga semesterfirare är ju Ölandsbron sedan många år det självklara valet.

Från hamnen i Byxelkrok kan du även åka på dagsutflykt till den lilla ön blå Jungfrun i Kalmarsund. Ön är ett naturreservat och här finns bland annat en medeltida labyrint som är mycket sevärd. Blå jungfrun har också kallats Blåkulla och var såklart stället som alla påskhäxor flög till på sina kvastar.

Från hamnen kan du också ge dig ut på guidade fisketurer och har du riktig tur kan du bärga en östersjötorsk.

Nattlivets nav i Byxelkrok är restaurangen Sjöstugan som också ligger i hamnområdet. Här finns också en stor uteservering med fantastiskt vacker utsikt över Kalmarsund. Att sitta här med nära och kära och se solen gå ner i havet över en pilsner eller ett glas rött är en närmast magisk upplevelse.

I Byxelkrok finns också en välsorterad livsmedelsbutik där sommargästerna kan handla allt de kan tänkas behöva i matväg. Butiken är också utlämningsställe för Systembolaget och postombud.

För den som vill äta lite enklare finns här också ett gatukök som serverar klassisk snabbmat som korv och hamburgare. Givetvis finns här också glass, godis och tidningar, och dessutom finns här fräscha och populära minigolfbanor.

På norra Öland finns gott om utflyktsmål. Du tar dit smidigt till den härliga sandstranden i Böda och i närheten finns också fyren Långe jan, Byrums raukar, Trollskogen, det natursköna öländska allvaret och mycket mycket mer.

I Byxelkrok finns bra möjligheter till bad även om stranden till största delen består av sten. Här finns en bra badbrygga mitt i stan, men vill man ligga på sandstranden får man ta bilen och bege sig till den östra sidan där Bödabuktens milslånga sandstrand väntar för alla soldyrkare.

Till Byxelkrok tar du dig smidigt med färjan från Oskarshamn.

I matväg rekommenderar vi verkligen att ni testar den klassiska öländska specialiteten kroppkakor som är en verklig delikatess.

Öland och Byxelkrok gör sig allra bäst när solen skiner, men här finns saker att hitta på även vid dåligt väder. Sån tur är så är Öland en av Sveriges mest solsäkra platser och vi kan verkligen rekommendera ett besök här!

Kommentarerna är stängda för denna post.