Våga en udda semester!

vw-webbDet är vansinnigt lätt att fastna i invanda mönster. Man bokar den traditionella chartersemestern eller plockar fram husvagnen från vinterförvaringen, år efter år efter år. Inget fel med det, tvärtom! Men för den som vågar att bryta mönstret och göra något annorlunda väntar både spännande upplevelser och fantastiska platser bakom hörnet.

Allt du behöver för att göra en riktigt annorlunda semestertripp är egentligen en bil. Se till att den inte är allt för skruttig; det är nämligen viktigt att den pallar några hundra mils körning under en sommarmånad. Allra roligast får ni om du fixar ett lite större fordon, typ en minibuss. Då kan du lasta in polarna och dra iväg mot okända mål, utan att det blir allt för trångt om utrymmet.

Du behöver faktiskt inte bestämma resmål innan än du ger dig av. Däremot kan det vara bra att tänka till kring vilken del av världen du är intresserad av att se. Enda kravet är att det är rimligt att nå dit med bil på några dagar – annars riskerar ni att halva semestern går åt till själva transportsträckan.

Vissa tycker att det är halva nöjet att inte planera något i förväg. Vi rekommenderar dock att man åtminstone kommer överens om en grov grundplan. På så vis undviker man osämja under resan, som faktiskt ganska lätt kan uppstå när många viljor ska komma överens efter en tids tät samvaro. Man har en tendens att gå varandra på nerverna när man lever tajt tillsammans under några veckor. Är samvaroytan dessutom begränsad till en minibuss, ja då får ni nästan räkna med att en och annan liten konflikt måste lösas under resans gång.

Planeringen behöver alls inte vara något avancerat. Träffas en kväll några veckor innan den tänkta avresan och skissa lite på en trevlig rutt. En eller ett par storstäder brukar vara trevligt att ha längs resvägen; det livar verkligen upp efter många timmar på en rak motorväg. Men se även till att göra många små oplanerade stopp längs vägen. Det är det absolut bästa sättet att hitta små pärlor utanför de traditionella turiststråken.

Sammanfattningsvis, var inte rädd för att testa den här formen av resande. Vi vågar lova att det blir ett äventyr utöver det vanliga!

Kommentarerna är stängda för denna post.