Tips inför midsommarfirandet

Midsommar är kanske, tillsammans med julen, vår allra största högtid. Många passar på att bege sig till släkt och vänner för att fira. Partysugna ungdomar reser i kolonner till Öland, Halmstad, Smögen, eller något annat av våra populära resmål under midsommarhelgen.

Midsommarstång
Foto: Markus Bernet, CC BY-SA 2.5

Midsommar är en trevlig högtid för de allra flesta. Vi får en extra dag ledigt från jobbet och för de som har planerat en tidig semester är också inledningen på en fyra veckor lång ledighet.

Men det finns också faror som lurar bakom hörnet och midsommar blir tyvärr inte en sockersöt dröm för alla inblandade. De två störta orosmolnen är utan tvekan trafiken och alkoholen och i tillsammans med varandra kan det bli en dödlig kombination.

Våra tips för en lyckad midsommar:

  1. Ta det lugnt i trafiken
    Midsommar är en av årets största trafikhelger och mängder av människor ger sig ut i trafiken. För det flesta blir det en trevlig resa, men för några olyckliga få slutar det med tragedi. Se till att planera din resa så att du kan ge dig iväg i god tid. För hög hastighet höjer riskfaktorn betydligt, stressar dig till onödiga omkörningar och ökar dödligheten om olyckan skulle vara framme.
  2. Ta det lugnt med alkoholen
    För väldigt många blir midsommarafton ett väldigt dimmigt minne. Alkoholen har förmågan att förvandla en trevlig kväll i goda vänners lag till ett riktigt helvete. Många berusade människor på samma plats ökar risken för våld – och du riskerar att göra saker som du kommer att ångra innerligt när du åter är vid dina sinnes fulla bruk.

Och så ett sista visdomsord: Alkohol och bilkörning är både livsfarligt och olagligt. Du kan göra dig själv olycklig för resten av livet och du riskerar att skada både dig själv och andra. Om du sätter dig bakom ratten trots att du har druckit alkohol kan det i värsta fall innebära att du, eller den du råkar köra på, inte får uppleva midsommardagen.

Glad midsommar och fira lugnt!

Kommentarerna är stängda för denna post.