Dåligt väder i Göteborg skapar resfeber

Sommaren 2023 i Göteborg och andra delar av Sverige präglades av ostabilt och regnigt väder. Det verkar ha fått en direkt påverkan på göteborgarnas resvanor. Vädret, tillsammans med andra faktorer, har skapat en riktig rusning till researrangören Vings bokningssidor. Det är inte bara lokalmedia som har rapporterat om det ökande intresset för resor i oktober; Ving själva bekräftar att de har sett en markant ökning i bokningar.

Kreta
Kreta är ett av de resmål som Ving har satt in extra avgångar till efter att de sett en ökad efterfrågan. Fotograf: Pontus Wallin.

Bokningsstatistik som talar sitt tydliga språk

Om vi ska vara konkreta, har höstlovsbokningarna från Göteborg skjutit i höjden med hela 60 procent jämfört med föregående år. I samband med ovädret Hans och de efterföljande veckorna har Ving dessutom noterat en ökning på 80 procent i bokningar för oktober från Landvetter. Claes Pellvik, kommunikationschef på Ving, konstaterar att det är ”högt tryck” och att resefebern bland göteborgarna tycks hålla i sig.

Extraavgångar som svar på hög efterfrågan

För att möta denna plötsliga och kraftiga efterfrågan har Ving beslutat att sätta in extraflyg. De har redan lagt till två extraflygningar till Kreta i början av oktober. Den grekiska ön verkar särskilt attraktiv, med Landvetter som den mest aktiva avreseflygplatsen för Kreta-resor under sensommaren. Inte nog med det, Ving har också förlängt säsongen för resor till Kreta. Istället för att avsluta den den 28 september, kan man nu boka resor fram till den 12 oktober.

Ving har även beslutat att lägga till en extraflygning till Cypern under höstlovsveckan, det vill säga vecka 44. Detta tyder på en generell trend av ökat intresse för resor under höstperioden, inte bara som en snabb lösning på en regnig sommar.

Förändrade vanor och framtidsperspektiv

De uppgifter vi nu ser indikerar att något större än bara vädret är i spel. Visst, sommaren var regnig, men det skulle inte förklara den omfattande ökningen i resebokningar om det inte också fanns en generell längtan efter förändring och upplevelser. Kanske har pandemins begränsningar och det kumulativa ”inne-livet” skapat en bokstavlig hunger för sol och värme.

Det är också troligt att denna trend kan ge eko-effekter inom turismindustrin och andra relaterade sektorer. Om hög efterfrågan håller i sig, skulle det kunna leda till ökade priser på flygresor och boende, eller kanske till och med en ökad satsning på hållbara resor för att balansera det ökade resandet.

Vad det än är som ligger bakom denna ökning, står det klart att researrangörer måste vara snabba på att anpassa sig till konsumenternas skiftande beteenden och behov. Vings respons är bara ett exempel på hur flexibilitet och snabb anpassning är nyckeln till framgång i den ständigt föränderliga resebranschen.

Kommentarerna är stängda för denna post.