18,5 miljoner turister väntas till Grekland

Vy från ett hotell på Kreta.
Vy från ett hotell på Kreta.

Grekland, som länge befunnit sig på ruinens brant, ser nu en vändning i både framtidshopp och ekonomi. Årets våg av charterturister förutspås bli den största någonsin och eftersom turismen är otroligt viktigt för Grekland och grekerna så blir detta ett ordentligt uppsving.

De svåra åren och det osäkra ekonomiska läget har i flera år avskräckt turister från att semestra i Grekland, men nu ser det alltså ut att ha vänt. Efter sex långa år av backande ekonomi börjar det slutligen se lite ljusare ut och det hårt prövade landet sätter stort hopp till just turismen.

De styrande i Grekland pratar ofta om turistnäringen som ett lok som ska dra igång den grekiska ekonomin igen. Idag står turismen för en sjättedel av den ekonomin, och det är ingen hemlighet att det är en mycket viktigt inkomstkälla för både staten och privata aktörer.

Grekland är sedan årtionden tillbaka ett mycket populärt resmål för oss svenskar. Destinationer som Kreta och Rhodos har de flesta svenskar besökt och utbudet kompletteras av stadsupplevelser i Aten och ungdomarnas partyöar. Även den historieintresserade kan få sitt i Grekland. I landet vimlar det av historiska sevärdheter och platser.

Man brukar räkna med att ca en halv miljon svenskar besöker Grekland varje år och många återkommer år efter år. Kreta är det allra populäraste resmålet i landet.

Svenskarnas populäraste resmål

  1. Antalya, Turkiet
  2. Gran Canaria, Spanien
  3. London, England
  4. Palma de Mallorca, Spanien
  5. Bangkok, Thailand
  6. Paris, Frankrike
  7. Teneriffa, Spanien
  8. New York, USA
  9. Barcelona, Spanien
  10. Kreta, Grekland

Källa: Ticket. Siffrorna avser 2013.

Kommentarerna är stängda för denna post.